Acne behandeling

Acne 

Acne vulgaris, kortweg acne genoemd, is de medische term voor jeugdpuistjes. Acne berust op een ontsteking van de huid rondom de talgklieren (talgklierfollikels). Bij het ontstaan van acne spelen verschillende factoren een rol. In de meeste gevallen begint acne in de puberteit, wanneer de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat.

De talgklieren in het gezicht, op de rug en de borst worden groter en produceren meer huidsmeer of talg. Indien er teveel talg wordt afgescheiden, kan de talg zich ophopen en kan de uitvoergang van de talgklier verstopt raken. Deze talgophopingen worden mee-eters of comedonen genoemd. Er zijn oppervlakkige, open mee-eters (zwarte comedonen) en meer onderhuids gelegen, gesloten mee-eters (witte comedonen). De talgophoping wordt nog versterkt door toegenomen verhoorning van de afvoergang van de talgklier, waardoor deze nauwer wordt. In de talgklieren bevinden zich bacteriën, die de talg omzetten in vetzuren. Door de opgehoopte talg en de irriterende vrije vetzuren zet de verstopte follikel steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open. De irriterende stoffen komen in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken een ontsteking. Hierdoor ontstaan pukkels en puistjes.

Ons kliniek bied twee behandelingsmogelijkheden voor het behandelen van acne. De eerste behandeling wordt gegeven zoals weergeven op het plaatje hiernaast, de andere behandeling wordt gedaan in een paar sessies met het IPL (lichtflits) apparaat. De sessies worden 1 keer per 2 weken gehouden.

 

Intake

Tijdens het intakegesprek komt alles aan de orde wat met de behandeling te maken heeft: welke behandeling voor u het beste is, welk resultaat u mag verwachten. U krijgt altijd een eerlijk advies en duidelijke voorlichting over de behandeling. Voor we gaan behandelen doen we een uitgebreide huidanalyse.

 

De behandeling

Een standaardbehandeling voor acne bestaat niet. Wanneer de ontstekingsverschijnselen op de voorgrond staan is de behandeling anders dan wanneer het vooral om mee-eters gaat.
De ernst van de aandoening, de klachten, het optreden van littekenvorming, maar ook leeftijd en geslacht, bepalen met welk behandeling gestart kan worden.

Acne is in het algemeen gemakkelijk te herkennen, zodat de diagnose gewoonlijk kan worden gesteld op grond van de zichtbare afwijkingen. Acne wordt vaak op basis van het aantal pukkels en puistjes en de uitgebreidheid beoordeeld als mild, matig of ernstig. De aanwezigheid van littekens speelt mee in het beoordelen van de ernst van de acne.

Naar aanleiding van de huidanalyse en in overleg met u bekijken we welke behandeling voor u (welke combinaties daarvan) het beste resultaat zullen geven.

 

Resultaat

De meeste mensen zien al na de eerste behandeling dat de huid er stralender uitziet en beter aanvoelt. Na een aantal dagen zal de actieve acne zichtbaar minder worden. Bij meerdere behandelingen is het resultaat langdurige vermindering  van 80 %.

 

Advies:

Het is aangeraden om de acne in de winter te laten behandelen vanwege UV-stralen.

Voor de huid met (lichte) acne is een goede huidverzorging erg belangrijk. Verkeerde huidverzorgingsproducten kunnen acne verergeren en in sommige gevallen zelfs veroorzaken. Goede huidverzorgingsproducten bevatten geen parfum, geen alcohol en geen irriterende bestanddelen.

Voor de vette huid is het verder van belang dat huidverzorgingsproducten de talgkliertjes niet verstoppen. Merkwaardig genoeg is het ondanks de vele producten op de markt niet gemakkelijk om goede producten te vinden.

Wij kunnen u  hierin een goed advies geven.

Intakegesprek: vrijblijvend
Acne behandeling:
Gelaat € 50,- per sessie.