Pigment verwijdering

Pigment

Pigment is een bruine kleurstof die wordt gemaakt door pigmentcellen. Deze cellen bevinden zich in de onderste laag van de opperhuid. Door kleine korreltjes pigment af te geven aan de buitenste laag van de opperhuid, krijgt de huid kleur. Onder invloed van zonlicht neemt het aantal werkzame pigmentcellen en de aanmaak van pigment toe: de huid wordt bruin. Normaal gesproken blijft de kleur van de huid daarbij egaal, op wat sproetjes na. Te veel zon, hormonale invloeden of huidirritatie kunnen het proces verstoren. Het pigment hoopt zich dan op in de huid en er ontstaan onregelmatige verkleuringen. Er zijn veel soorten pigmentvlekken, maar drie varianten komen het meest voor. Dit zijn melasma, post inflammatoire hyperpigmentatie en ouderdomsvlekken.  

Procedure

Voor een eerste bezoek zal een intakegesprek gepland worden. Tijdens intake zal er een oriënterend gesprek plaatsvinden waarin  duidelijk wordt wat uw klachten, wensen en verwachtingen zijn. Het is belangrijk dat u hierbij kunt aangeven wat uw verwachting van de behandeling is. De behandelaar zal u informeren over de reële mogelijkheden ten aanzien van de behandeling. De behandelaar stelt samen met u een persoonlijk behandelplan op. Tevens wordt u geïnformeerd over het aantal behandelingen, kosten en richtlijnen. Daarnaast is er voldoende ruimte voor overleg en voorlichting.  

Voor de behandeling

Uw huid dient gedurende 4 weken vóór tot 4 weken na de laatste behandeling niet blootgesteld te worden aan de zon. De Uv-stralen kunnen het pigment in uw huid verstoren. Indien u veel buiten bent en het onvermijdelijk is de zon te vermijden, gebruikt u dan een zonnebrandcrème met een factor 35 of hoger. Ook dient u tijdens de behandelingen geen scrubcrèmes in het te behandelen gebied te gebruiken.  

De behandeling

Er zijn verschillende manieren om pigmentvlekken te behandelen. De diepte van de pigmentvlekken is hierbij richtinggevend. Oppervlakkige en middeldiepe pigmentvlekken worden effectief behandeld. De behandeling is succesvol bij zonnepigment, zwangerschapspigment, sproeten en ouderdomsvlekken. Een behandeling gebeurt doorgaans zonder verdoving. Het voelt als korte speldenprikjes in de huid en kan gevoelig of pijnlijk zijn. Tevens ontstaat er een branderig gevoel. Het resultaat van de behandeling is afhankelijk van de aard van de pigmentatie. De behandeling heeft doorgaans een cosmetisch goed resultaat. De huid zal er rustiger en egaler uitzien.  De resultaten kunnen per persoon verschillen.  

De eerste tijd na de behandeling

Na de behandeling kan het branderige gevoel in de huid nog even aanhouden. Het gevoel is te vergelijken met zonverbranding en kan bij behandeling van een groter gebied enkele uren aanhouden. Wanneer nodig wordt de behandelde plek na de behandeling gekoeld. Na de behandeling is het behandelde gebied donkerder verkleurd. Binnen één week trekt dit vanzelf weg. Tevens kan zwelling optreden (zeker bij gebieden rond het oog, de kin en de lip). Koelen kan dit enigszins beperken. Ook de zwelling is tijdelijk en zal binnen enkele dagen verdwijnen. Bij het plannen van deze behandeling wordt zoveel mogelijk met uw wensen rekening gehouden. Meestal kan de pigmentbehandeling binnen twee weken na het eerste consult worden uitgevoerd. De uiteindelijke resultaten van de behandeling kunnen per persoon verschillen. De  behandelde pigmentvlekken blijven weg. Wel kunnen er uiteindelijk nieuwe pigmentvlekken in de huid ontstaan. Het is in dat geval mogelijk om de behandeling te herhalen.  

Advies:

Om het ontstaan van pigmentvlekken te voorkomen is het aan te raden om dagelijks een zonnebrandcrème te gebruiken met een factor 50 zolang de behandeling duurt.

Intakegesprek: vrijblijvend

Behandeling:
Per sessie:
Voorhoofd
€   25,-
Wangen
€   25,-
Kin
€   25,-
Hals
€   25,-
Hele gelaat
€   50,-
Gelaat + Hals
€   60,-